Ξεκινάει αύριο Τρίτη το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Πρόκειται για την ιαπωνική εκδοχή του συμποσίου της Fed στο Jackson Hole. Η φετινή συνάντηση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζιτών και διακεκριμένων ακαδημαϊκών στο Τόκιο θα επικεντρωθεί σε δύο δυσάρεστες πραγματικότητες: την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τον επίμονο πληθωρισμό.
Ενώ οι περισσότερες ομιλίες είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα και κλειστές για τα μέσα ενημέρωσης, το φετινό θέμα αφορά τις «Νέες προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική», και συγκεκριμένα πώς οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, τους καθοδικούς οικονομικούς κινδύνους, τις ασταθείς αγορές και τους δασμούς των ΗΠΑ.
Τα εμπόδια που βάζουν οι δασμοί στην νομισματική πολιτική
Αυτοί οι αντικρουόμενοι αντίθετοι άνεμοι, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των πολιτικών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργούν τροχοπέδη για πολλές κεντρικές τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν αυξάνουν και μειώνουν τα επιτόκια.
Η BOJ, για παράδειγμα, παραμένει σε καλό δρόμο για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να μειώνει σταθερά τις αγορές ομολόγων της, σε πλήρη αντίθεση με τους ομολόγους της που μειώνουν τα επιτόκια, αλλά οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρυθμό αυτών των κινήσεων.
«Ενώ η BOJ μπορεί να αναγκαστεί να μείνει στάσιμη για λίγο, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει εντελώς τις αυξήσεις επιτοκίων» εξηγεί στο Reuters ο πρώην αξιωματούχος της BOJ Nobuyasu Atago. «Απλώς πρέπει να επικοινωνήσει με τρόπο που όταν το περιβάλλον φαίνεται κατάλληλο, να μπορεί να επαναλάβει τις αυξήσεις των επιτοκίων».
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας του Καναδά και της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται στην έδρα της BOJ στο κεντρικό Τόκιο.

Η περυσινή συνάντηση
Στην περσινή συνάντηση, οι συμμετέχοντες έκαναν απολογισμό της εμπειρίας τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών υφέσεων συζητώντας τα διδάγματα που αποκόμισαν από τη χρήση διαφόρων μη συμβατικών εργαλείων νομισματικής χαλάρωσης.
Συζήτησαν επίσης κατά πόσον η Ιαπωνία – μια εξαίρεση που κράτησε τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά ακόμη και όταν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια – θα μπορούσε να βγει από δεκαετίες αποπληθωρισμού και χαμηλού πληθωρισμού με εκκολαπτόμενα σημάδια βιώσιμων αυξήσεων των μισθών.
Αν και οι ανησυχίες φέτος επικεντρώνονται στις οικονομικές υφέσεις που προκαλούνται από τους δασμούς, τα θέματα των συνεδριών του συνεδρίου δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τους κινδύνους να βρεθούν αντιμέτωποι με επίμονο, υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.
Μεγάλα σοκ προσφοράς, όπως αυτό που προκλήθηκε από την πανδημία, μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο πληθωρισμό
Σε μια από τις συζητήσεις αντικείμενο θα είναι το έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Δεκέμβριο με τίτλο «Νομισματική πολιτική και φόβοι για τον πληθωρισμό».
Το εν λόγω έγγραφο εξηγεί πώς μεγάλα σοκ προσφοράς, όπως αυτό που προκλήθηκε από την πανδημία, μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο πληθωρισμό, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες υποθέτοντας ότι μπορούν να δουν μέσα από τις πιέσεις των τιμών που ωθούν το κόστος.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα συναρπαστικό μήνυμα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο δίλημμα που επιδεινώνεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και την αλλοπρόσαλλη εμπορική πολιτική του Τραμπ.
Οι προκλήσεις για την Fed και την ΕΚΤ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αρχικά θεωρούνταν ότι βρισκόταν σε πορεία για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, αναγκάστηκε να μπει σε ένα παιχνίδι αναμονής με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν την περασμένη εβδομάδα για υφέρποντα πληθωρισμό λόγω των δασμών.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον Ιούνιο, η υπόθεση της παύσης μετά από αυτό αυξάνεται, καθώς οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό πλησιάζουν στον ορίζοντα, σύμφωνα με τις συζητήσεις του Reuters με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
«Οι δασμοί μπορεί να αποπληθωριστούν βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα ενέχουν ανοδικούς κινδύνους», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, ένα ξεκάθαρο γεράκι πολιτικής, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις 9 Μαΐου, σε μια ρητή έκκληση για παύση.
Η BOJ, επίσης, αντιμετωπίζει την πρόκληση της εξισορρόπησης των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων και των κινδύνων ανάπτυξης από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Οι δασμοί του Τραμπ ανάγκασαν την BOJ να μειώσει απότομα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη την 1η Μαΐου, σηματοδοτώντας μια παύση στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της που εξακολουθεί να αφήνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο ισχνό 0,5%.
Και όμως, ο Διοικητής Kazuo Ueda έχει δηλώσει την ετοιμότητα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμείνει σε πορεία για να επιτύχει μόνιμα τον στόχο του 2%.