Να κρατήσει τα επίπεδα των 1.800 μονάδων προσπαθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών όσο και το risk off αρκετών ξένων στη σκιά της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 1.806,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.487,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 0,18% στις 1.741,52 μονάδες.
Υπάρχουν στηρίξεις
Η ελληνική αγορά βρίσκεται στη φάση εκείνη που ενώ τα υψηλά 15ετίας, στα οποία κινείται, δεν προσφέρουν κάποια συγκριτική βάση για τα τεχνικά της δεδομένα, προκαλώντας αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, εντούτοις η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, δημιουργεί μια συμπαγής δικαιολογητική βάση για τη συνέχεια. Ένα θετικό άλλωστε μακροοικονομικό περιβάλλον είναι το πρώτο κριτήριο, αν όχι το μοναδικό, τοποθετήσεων των κεφαλαίων σε μια αγορά, με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να το παρέχει.
Ωστόσο, οι εσωτερικές δυνάμεις της ελληνικής αγοράς, ούσες πεπερασμένες, χρειάζονται το «μήνυμα» της εμπιστοσύνης των ξένων για να μπορέσουν να δώσουν τα «καύσιμα» τους ή να συντηρήσουν τις θέσεις τους σε μια αγορά που κινείται σε υψηλά 15ετίας. Αλλά η διεθνείς συγκυρία μόνο διττά μηνύματα δίνει.
Διότι από τη μία η ροή αρκετών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές είναι αρκετά ενθαρρυντική τους τελευταίους μήνες, μερίδιο, καίτοι μικρό, παίρνει και η Λ. Αθηνών, από την άλλη τα όσα συμβαίνουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Και δεν είναι μόνο η πρόσφατη υποβάθμισή της από τον οίκο Moody’s, αλλά η γενικότερη «υγεία» της, που προκάλεσε στην απώλεια του «τριπλού Α» και από τον τρίτο μεγάλο οίκο.
Στο ταμπλό
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στο ταμπλό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξαναβρίσκει τη «φόρμα» της και κερδίζει 2,36%, με τις Coca Cola, Εθνική, Λάμδα, ΔΑΑ, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Metlen, Alpha Bank και ΟΤΕ να κινούνται ήπια ανοδικά.
Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Cenergy, Σαράντης, Jumbo, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Optima Bank, αλλά καμία δεν χάνει πάνω από 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean και Aktor.