Νέος… αέρας έχει αρχίσει να πνέει στο χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες δύο ημέρες, με το γενικό δείκτη να αρχίζει το νέο ανοδικό του σκέλος από τα χαμηλά των 1.720 μονάδων (8/5) και να «ακουμπά» μόλις χθες τις 1.780 μονάδες. Επί της ουσίας, διέψευσε και τους περισσότερους αναλυτές που τοποθετούσαν το «ταβάνι» της φετινής ανόδου στις 1.750 μονάδες.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές γεωοικονομικό σκηνικό –και ιδιαίτερα η εμπορική αποκλιμάκωση ΗΠΑ-Κίνας – άλλαξαν το κλίμα και έφεραν νέο αέρα, ειδικά από τους ξένους επενδυτές, που έδειξαν αυξημένη διάθεση για ρίσκο.
Καταλύτης της κίνησης δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος, μετά από λίγες ημέρες πλάγιας κίνησης, έδωσε και πάλι το σύνθημα της ανόδου
Το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ζημιά των δασμών
Έχοντας μάλιστα καλύψει και το έδαφος της «ζημιάς» των δασμολογικών ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προσέγγισε με ιδιαίτερη ευκολία τα επίπεδα που είχε να δει από το 2010. Ουσιαστικά, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2010, ενώ το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό ήταν στα επίπεδα που είχε τον Μάιο του ίδιου έτους.
Καταλύτης οι τράπεζες
Καταλύτης της κίνησης δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος, μετά από λίγες ημέρες πλάγιας κίνησης, έδωσε και πάλι το σύνθημα της ανόδου. Οι ξένοι αναλυτές που καλύπτουν μάλιστα τον κλάδο επιβεβαίωσαν, με μικρές εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις, τη θετική τους στάση για τον κλάδο, δίνοντας τιμές στόχους που υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου από 8% έως και 40%.
Άλλωστε, με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2025 την περασμένη εβδομάδα, τα καθαρά κέρδη των συστημικών τραπεζών θα διαμορφωθούν εφέτος στα επίπεδα του 2024, δηλαδή γύρω από τη ζώνη των 4,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες στοχεύουν στην επιβράβευση των μετόχων τους με τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ, διανέμοντας το 50% του καθαρού τους αποτελέσματος.
Παίρνουν θέση οι ξένοι
Ενόσω οι ενεργοί κωδικοί αποκτούν νέα ρευστότητα από την ανατίμηση των χαρτοφυλακίων τους και από τις μερισματικές διανομές, τα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2024 και Q1 2025 και η αισιοδοξία για τη συνέχιση των καλών θεμελιωδών και στο τρέχον εξάμηνο δημιουργούν τις βάσεις για νέες τοποθετήσεις στο ελληνικό ΧΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα επανατοποθετείται, με τους ξένους να «γράφουν» ήδη το 68% της τραπεζικής ιδιοκτησίας, έναντι μόλις 32% των Ελλήνων. Και δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή ανακοίνωση των τριμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του δείκτη MSCI, για τις οποίες τρέφονται κάποιες ελπίδες για ελληνικό ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στον MSCI Greece, η επενδυτική απουσία των Ελλήνων παραμένει αισθητή, καθώς διατηρούν μεγάλο ποσοστό ρευστότητας, παρακολουθώντας μάλλον διστακτικά την άνοδο. Εάν ενεργοποιηθεί, θα τροφοδοτήσει ένα ακόμη ανοδικό σκέλος, με τον απώτερο στόχο να είναι οι 2.000 μονάδες.
Πρώτος στόχος οι 1.800 μονάδες
Το momentum ενισχύεται και από το θετικό διεθνές κλίμα, μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμπορικών αψιμαχιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αρωγός της τάσης είναι και η αύξηση στα κέρδη α’ τριμήνου, η οποία ήδη δίνει μια βελτίωση κατά 2,7%, τα θεμελιώδη μεγέθη, η αυξημένη πιστωτική επέκταση και γενναίες διανομές κερδών.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές διατηρούν ανοδικές προσδοκίες καθώς πλησιάζουν οι ανακοινώσεις σημαντικών στρατηγικών κινήσεων από εισηγμένες εταιρείες – μια φημολογία που λειτουργεί ως επιπλέον καύσιμο για την αγορά.
Η τεχνική εικόνα ενισχύει το αφήγημα της συνέχισης της ανόδου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το καθοδικό χάσμα της 31ης Μαρτίου, ενώ η συσσώρευση κάτω από τα φετινά υψηλά απορρόφησε τους βραχυπρόθεσμους πωλητές, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα άνοδο.
Η Fast Finance βλέπει επόμενο σταθμό τις 1.780-1.800 μονάδες, με τεχνικούς ταλαντωτές να επιβεβαιώνουν ανοδικό περιθώριο 30-50 μονάδων. Η δυναμική της αγοράς πληροί όλα τα τεχνικά «πρέπει» και, αν δεν υπάρξει εξωτερική διαταραχή, το μεγάλο ψυχολογικό ορόσημο των 2.000 μονάδων φαίνεται πλέον περισσότερο ρεαλιστικό από ποτέ.