Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι μαραθώνιες συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως μετέδωσε νωρίτερα και ο ΟΤ, ενώ για την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί νέες επαφές σχετικά με τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Οι συνομιλίες, των οποίων ηγήθηκαν από αμερικανικής πλευράς τόσο ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ όσο και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, διήρκεσαν τουλάχιστον οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκαν χωρίς να ανακοινωθεί συμφωνία. Οι αξιωματούχοι των χωρών έφθασαν στον τόπο της συνάντησης στη Γενεύη περίπου στις 10 π.μ. τοπική ώρα.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε να στείλει κορυφαίους συμβούλους του, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, εκτός από το…οικονομικό δεξί του χέρι, τον He Lifeng, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Σι, Wang Xiaohong, είναι επίσης μέλος της κινεζικής
συνοδείας.
Η πρώτη ημέρα των εμπορικών συνομιλιών έθεσε τις βάσεις για μια πιθανή αποκλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα.
Η παραμονή Μπέσεντ και Γκριρ
Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αποχώρησαν νωρίς από τη συνάντηση του Σαββάτου, οι Μπέσεντ και Γκριρ παρέμειναν για τουλάχιστον μία επιπλέον ώρα, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την υπόλοιπη κινεζική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις. Ο Μπέσεντ, ο Γκριρ και άλλοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες που παρέμειναν, αναμένεται να δειπνήσουν στον τόπο της συνάντησης. Νωρίτερα, οι Γκριρ και Μπέσεντ εθεάθησαν να γευματίζουν με τις αντίστοιχες ομάδες τους, χωριστά από την κινεζική αντιπροσωπεία, σε κοντινό ιταλικό εστιατόριο.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του Ελβετού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη. Η τεράστια σε έκταση κατοικία βρίσκεται πίσω από μια ογκώδη πύλη σε έναν μικρό, μονόδρομο. Δεκάδες αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, παρείχαν φύλαξη.
Το σημαντικό βήμα
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας χαρακτήρισε τις συναντήσεις του Σαββάτου ως «ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της διαφοράς» μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων. Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Πάντως, ο Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαμηλότερους δασμούς. Μάλιστα, είπε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα μπορούσαν να καταστούν πολύ υψηλότεροι από το σημερινό 145%, οπότε είναι πιθανό να μειωθούν τελικά. Και την Παρασκευή, πρότεινε τη μείωση των δασμών στο 80%.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στο Fox News ότι ο πρόεδρος αναμένεται να διατηρήσει τους σημαντικούς- λεγόμενους ανταποδοτικούς- δασμούς στο εμπόριο με την Κίνα, αλλά μπορεί να περιοριστούν κοντά στο 34%, το οποίο είναι το ποσοστό που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει δικαιότερο εμπόριο με το Πεκίνο -ο πρόεδρος έχει συχνά επικρίνει την μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας- και ότι θέλει να περιορίσει τον ρόλο της στη διακίνηση φαιντανύλης στις ΗΠΑ.
Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να θέλουν να λάβουν κάποιες δεσμεύσεις από την Κίνα σε οποιοδήποτε από τα δύο μέτωπα πριν μειώσουν τους δασμούς.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεώρησαν την ιδέα του Τραμπ για το 80% ως ένα δημόσιο μήνυμα, ούτως ώστε να ενθαρρύνει τον Μπέσεντ για να προσπαθήσει να πλησιάσει στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα μείωνε τον δασμολογικό συντελεστή της Κίνας σε περίπου 80%, ανέφερε προηγουμένως η WSJ.