Επενδύσεις: Μακροπρόθεσμη τάση η φυγή από τα αμερικανικά assets

Οι μεγάλοι θεσμικοί διαχειριστές κεφαλαίων λέγεται ότι μειώνουν την έκθεση στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για τη χάραξη πολιτικής

Επενδύσεις: Μακροπρόθεσμη τάση η φυγή από τα αμερικανικά assets

Η φυγή από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, και η μετατόπιση σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολύ πιο μακροπρόθεσμης κίνησης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων για τη μείωση της τεράστιας έκθεσής τους σε επενδύσεις σε δολάρια, λένε οι επενδυτές.

Οι τράπεζες της Wall Street αναφέρουν ότι βλέπουν σημάδια ότι οι επενδυτές που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία αρχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους στις ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την ασταθή χάραξη πολιτικής, τις επιθέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στο παγκόσμιο κεφάλαιο, είναι ότι το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο ταυτόχρονα με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα

Και όπως επισημαίνουν οι Financial Times, παρόλο που οι αμερικανικές μετοχές έχουν σχεδόν ανακτήσει τις απώλειές τους από τότε που οι ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς της «ημέρας της απελευθέρωσης» συγκλόνισαν τις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, παραμένουν σε αρνητικό έδαφος φέτος και πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους. Το δολάριο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% φέτος, με ορισμένους επενδυτές να επισημαίνουν «φυγή κεφαλαίων» από τις ΗΠΑ προς άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το γερμανικό δημόσιο χρέος.

«Συμβαίνει. Θα είναι αργό αλλά αναπόφευκτο», σχολιάζει στους FT ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management. Ένα μείγμα σχετικά φθηνών χρηματιστηριακών αγορών και καταλυτών για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, όπως μια μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών υπό την ηγεσία της Γερμανίας, κατέστησε την Ευρώπη «τον πιο λογικό» προορισμό, πρόσθεσε.

Ρεκόρ «φυγής»

Μια έρευνα της Bank of America έδειξε ότι οι επενδυτές πραγματοποίησαν τη «μεγαλύτερη ποτέ» μείωση στις κατανομές μετοχών των ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ η μετατόπιση από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προς την Ευρώπη ήταν η πιο απότομη από το 1999.

Οι εκροές από τα διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήριο αμοιβαία κεφάλαια με έδρα την Ευρώπη που επενδύουν σε αμερικανικό χρέος και μετοχές —ένας τομέας που χρησιμοποιείται από τους αναλυτές για να εξετάσουν αυτή τη μετατόπιση— έφτασαν στη συνέχεια τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct. Τα ίδια ETF μετοχών έχουν δει περαιτέρω εκροές στις αρχές Μαΐου, αν και τα ισοδύναμα σταθερού εισοδήματος έχουν προσελκύσει κάποια επιστροφή χρημάτων.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια «αντιστρέφει μια μακροπρόθεσμη τάση κατά την οποία τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ήταν ο ωφελούμενος σταθερά ισχυρών καθαρών εισροών», δήλωσε ο Kenneth Lamont, επικεφαλής της Morningstar. Αυτή η αντιστροφή οφείλεται εν μέρει σε μια «πατριωτική» στροφή μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών προς εγχώριους τομείς όπως η άμυνα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στο παγκόσμιο κεφάλαιο, είναι ότι το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο ταυτόχρονα με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, διαταράσσοντας το συνηθισμένο μοτίβο και υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν καταφύγιο σε δολάρια. Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν αναφέρει συνεχείς πωλήσεις δολαρίων ΗΠΑ και αγορές ευρώ σε συναλλαγές spot από θεσμικούς επενδυτές.

Ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της G10 στην Bank of America, δήλωσε ότι η τράπεζα άρχισε να βλέπει «πραγματικές πωλήσεις δολαρίων [θεσμικών] μόνο τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο κ. Βαμβακίδης μίλησε και στο 5ο OT FORUM, υπογραμμίζοντας ότι η χρονιά ξεκίνησε με το δολάριο σε πολύ ισχυρή θέση καθώς υπήρξε μία αισιόδοξη προοπτική στις αγορές περιμένοντας η αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά σε επιλεκτικές πολιτικές. Η πράξη αποδείχθηκε διαφορετική καθώς πολλές από τις πολιτικές που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομία, υπογράμμισε.

«Αποτέλεσμα αυτών ήταν τελικά το δολάριο να πέσει», κατέληξε ο κ. Βαμβακίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόβλεψη είναι να «πάει στο 1,20 αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

«Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα κινηθεί η αμερικανική κυβέρνηση σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως για παράδειγμα τι θα γίνει τελικά με το ύψος των δασμών, τι πολιτική θα ακολουθηθεί γύρω από το μεταναστευτικό, ποια θα είναι η αντίδραση της FED απέναντι στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού» είπε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης στους δημοσιογράφους Νίκο  Φιλιππίδη και Ελένη Στεργίου.

Στο ερώτημα πώς εκτιμάται ότι θα αντιδράσει ο υπόλοιπος κόσμος, ο κ. Βαμβακίδης απάντησε ότι «προς το παρόν οι επενδυτές πουλάνε δολάριο, ενώ αντίστοιχα έχει ανέβει η τιμή του χρυσού». «Θα πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να δώσει έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο, ενώ δεν έχει παρθεί η απόφαση να αφήσουν το δολάριο καθώς όσο πέφτει το δολάριο κάποιοι συνεχίζουν και αγοράζουν», είπε για να συμπληρώσει «τα τελευταία χρόνια πέφτει το δολάριο χωρίς όμως να έχει ωφεληθεί κάποιο άλλο νόμισμα».

Ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος στην Deutsche Bank, δήλωσε ότι έχει δει «σημαντικές πωλήσεις δολαρίων ΗΠΑ από επενδυτές πραγματικών χρημάτων τους τελευταίους τρεις μήνες».

Η φινλανδική εταιρεία ασφάλισης συντάξεων Veritas μείωσε την έκθεσή της σε αμερικανικές μετοχές κατά το πρώτο τρίμηνο. Η επικεφαλής επενδύσεων Laura Wickström δήλωσε στους Financial Times ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών ήταν υψηλές, ενώ ανέφερε επίσης «την αβεβαιότητα και την επικοινωνία γύρω από τους δασμούς… τη σύγχυση και την απρόβλεπτη φύση που σχετίζονται με αυτό μας έκαναν να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώνουμε αυτό το είδος ασφαλίστρου».

Ο John Pearce, επικεφαλής επενδύσεων στο αυστραλιανό συνταξιοδοτικό σύστημα UniSuper, αξίας 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, δήλωσε στο podcast του τον περασμένο μήνα ότι το ταμείο του είχε αρκετά μεγάλη έκθεση σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και θα «αμφισβητούσε αυτή τη δέσμευση».

Τα δανέζικα συνταξιοδοτικά ταμεία ξεκίνησαν το πρώτο τρίμηνο την πρώτη πώληση αμερικανικών μετοχών από το 2022, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αγορά ευρωπαϊκών μετοχών από το 2018.

Σε χαμηλό 10ετίας

Ο Σαμ Λίντον Μπράουν, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην BNP Paribas, δήλωσε ότι εάν τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία μειώσουν τις κατανομές τους στα επίπεδα του 2015, αυτό θα ισοδυναμούσε με πώληση έως και 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.

Οι ΗΠΑ επωφελούνται εδώ και χρόνια από τεράστιες εισροές κεφαλαίων, προσελκύοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και τη ρευστότητα και την ισχυρή απόδοση των αγορών τους.

Η πτώση του δολαρίου φέτος ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους ξένους επενδυτές που κατείχαν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν αντιστάθμισαν τον συναλλαγματικό κίνδυνο

«Εάν η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου κινηθεί αντίστροφα, το ερώτημα είναι πόσο μακριά και γρήγορα θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο John Butler, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Wellington Management. «Αυτή [η τάση] θα πρέπει να οδηγήσει σε καθαρές εκροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές, με διαρθρωτικές επιπτώσεις για το δολάριο ΗΠΑ, τις αγορές μετοχών και ομολόγων».

Υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η τάση, λένε οι αναλυτές, δεδομένου του βάθους και της ρευστότητας της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ και της αγοράς ομολόγων αξίας σχεδόν 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και στις ΗΠΑ

Αλλά ακόμη και τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία εξετάζουν τη θέση τους. Ο Scott Chan, επικεφαλής επενδύσεων του Κρατικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος Εκπαιδευτικών της Καλιφόρνια, ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα ότι ένας από τους «ακούσιους κινδύνους και συνέπειες του ανοίγματος του κουτιού της Πανδώρας με τους δασμούς» θα μπορούσε να είναι η πώληση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της.

«Το ερώτημα για εμάς είναι αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση, επειδή επικεντρωνόμαστε πολύ στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Τσαν.

Η πτώση του δολαρίου φέτος ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους ξένους επενδυτές που κατείχαν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν αντιστάθμισαν τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Η Bank of America εκτιμά ότι εάν επαναφέρουν αυτές τις αντισταθμίσεις στα επίπεδα αντιστάθμισης κινδύνου πριν από την Covid, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα αντισταθμίσουν συναλλαγματικό κίνδυνο ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων από τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δολάρια. Μια τέτοια δραστηριότητα αναμένεται να ασκήσει καθοδική πίεση στο δολάριο.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές δεν βιάζονται να λάβουν μια απόφαση, έχοντας επίγνωση των κινδύνων που ενέχει το να στοιχηματίζουν εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των αμερικανικών αγορών.

OT Originals

Περισσότερα από Markets

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο
OSZAR »